Cloth Diapers Sesuai untuk Suri Rumah dan Ibu Bekerja

Ada pendapat mengatakan Cloth Diaper ni hanya sesuai untuk para ibu yang menjadi suri rumah sahaja sebab mereka banyak masa hendak menumpu perhatian pada urusan rumah tangga. Jadi tak ada masalah bagi mereka bila kena mencuci CD kotor anak mereka.

Sebenarnya, pendapat itu silap! Semua para ibu boleh menggunakan CD untuk si manja mereka. Baik suri rumah mahu pun ibu yang bekerja. Saya juga bekerja, boleh je guna CD untuk Qiqi.

Saya ada juga mendengar rungutan daripada para ibu bekerja yang mana sudah mula pakai CD pada si manja mereka. Ada yang kata leceh bila hendak menghantar anak kepada pengasuh. Takut pengasuh merungut bila kena basuh poo poo anak mereka dan akan menyusahkan pengasuh.

Tak perlu risau wahai para ibu sekalian kerana saya pun pernah melalui perkara yang sama.
- Okay, pertama sekali macam biasalah kita perlu sediakan 5 atau 6 keping CD bila hendak hantar si manja ke rumah pengasuh atau nursery. 
*Seorang baby memerlukan sekurang-kurangnya 12 CD untuk tukar ganti. Contohnya 6 keping CD untuk hari ini dan 6 keping lagi untuk hari esoknya dan saya sediakan untuk Qiqi 6 keping CD sehari).

-Setkan saiz CD kepada S atau M atau L (ikut kesesuain si manja) dan masuk kan insert siap-siap then lipat. Nanti pengsuh ambil sekeping dan terus pakaikan kepada si manja, sama macam dia pakaikan DD dulu tu.

-Kemudian, para ibu perlu beritahu pada pengasuh atau nursery tentang penggunaan CD pada si manja supaya tidak berlaku kekeliruan semasa mereka menyalinkan CD. *Takut pengasuh ingat CD tu sama mcm DD, nanti mereka terbuang pula CD tu =).

- Rutin penggunaannya sama juga seperti kita guna DD pada si manja dulu. Cuma apabila dia poo poo, kita hanya beritahu pengasuh supaya cuma buang poo poo sahaja dan tak perlu basuh then minta dia masuk CD dalam wet beg.

-Balik rumah, giliran kita pula untuk basuh. Bilas dulu CD tu then masukkan dalam mesin basuh untuk cuci. Bila dah siap, spin dan sidai terus. Senang je kan? 
*Ingat ya, sabun kena sikit je dan jangan guna peluntur atau softlan, nanti daya serapannya hilang.

Kalau katalah nak pergi jalan-jalan makan angin kan, sediakanlah wet bag satu untuk letak CD yg ada poo poo tu. Andai katalah dah parah sangat tak ada toilet nak basuh poo poo tu, asingkanlah dalam plastik lain.

Bagi saya, tak ada masalah mengguna CD ni. Yang penting kena ada minat dan rajin.

Maaf ya, just nak mengingatkan pada para ibu yang pernah kata 'malas' dan 'leceh' bila kena basuh poo poo anak. 

Apa salahnya waktu sekarang ni kita rajin cuci poo dan pee anak kita, esok bila kita di usia tua anak-anak kita tu lah yang akan cuci dan membersihkan kita. Setiap perbuatan suci yang kita lakukan, pasti akan mendapat balasan yang baik.
~INSYAALLAH~

No comments:

Post a Comment

ORDER FORM

Nama:
Alamat:
Tel No:
E-mail :
Cloth Diapers: Happy BUM
Barut Baby
Alva Baby
Sunny Baby Minky&PUL
Happy Flute XXL Printed
Happy Flute Printed
Coolababy Bamboo Plain
Babyland Printed
Other Product : Green Tea Colostrums GTC
Bio Ever Nano Cream
BIOzone Car Sterilizer
Eury Jack
Herba Maharani - Beijing Te Zhi Bai Feng
PB Natural Wash
Premium Beautiful Body Shampoo
Premium Beautiful Hair Shampoo
Cloth Diaper Accessories : Microfiber Inserts
Barut dan Bedung : Barut Baby (Biru)
Barut Baby (Pink Bunga)
Barut Baby (Merah)
Barut Baby (Pink Love)
Barut Baby (Light Pink)
Barut Baby (Purple)
Barut Baby (Teddy Bear)
Bedung Baby (Biru)
Bedung Baby (Merah)
Bedung Baby (Pink)
Bedung Baby (Purple)
Bedung Baby (Teddy Bear)
Learning and Growth: Cloth Book Baby
Lemaze (Hands) Ladybird & Bee
Story Book Pillow
For Mom: Breast Milk Storage Bags
Other request:
Please list down your Code / Color / Design and your quantity order:
Shipping Cost:
Terms and Conditions: I hereby agree and understand to terms and conditions apply Qiqi Mama Shoppe.

This form powered by Freedback

Jom Chating! ^_^

Tinggalkan Link Anda Di sini

There was an error in this gadget